Automotive Conference
EV DAYS
Electric & Hybrid Technology
September 09-10thMaster Centar, Novi Sad
Find out more

About Us

The EV days is an exhibition and a conference dedicated to electric mobility that represents a new global technological solution for transportation of people and goods.

Organizers of this prestigious event are Ninamedia and the Faculty of Technology at the University of Novi Sad, in cooperation with RTS as the media partner.

The event is envisaged as an interactive experience that will gather all the leading companies from the automotive industry, component manufacturers, automotive parts makers and software designers, companies that make chargers and auxiliary infrastructure for electric and hybrid vehicles. Thepanelswillfeature some ofthe most prominentnames in theregion’sautomotiveindustry, top experts, as well as students.

The event will gather the representatives of government, local and regional institutions connected to the mentioned field, as well as representatives of companies that have experience or are planning to introduce solutions based on electric mobility into their business operations.

The EV days days will be organized in several segments that will fully cover all current events related to this topic, providing an opportunity for all the participants to present themselves in a direct way to the visitors at the event, as well as to the wider audience through communication platforms.

The EV days will organize an exhibition, and a conference that will be divided into several panel discussions, which will provide an opportunity for the visitors to familiarize themselves with the aspects that follow the journey of electric and hybrid vehicles. Speakers from the world's largest organizations regarding the latest technologies related to electric and hybrid vehicles will share their experience and knowledge in panel discussions and keynote lectures.

Interactive panel discussions will cover numerous questions and dilemmas presented by the visitors. The exhibition area will allow visitors to test electric vehicles, chargers and learn about EV components.

Conference - Panels

Day 1 - September 09th, 2021.

01

CAN TECHNOLOGY SATISFY THE CUSTOMER WITH CURRENT REGULATIONS AND GOVERNMENT POLICIES?

Moderator: Vesna Lapčić, izvršna urednica biznis magazina Svet osiguranja

10:15 - 11:45

 • 1) Zdravko Jelušić, Grad Novi Sad
 • 2) Nenad Paunović - direktortima za IT i preduzetništvo, Jedinica za implementaciju strateških projekata, Kabinet predsednika Vlade Republike Srbije
 • 3) Dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Autonomna pokrajina Vojvodina
 • 4) Predstavnik Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije
 • 5) Dr Đorđo Markeđani, predsednik Izvršnog odbora kompanije DDOR Novi Sad
 • 6) Dario Vlačić, direktor prodaje kompanije Delta Motors

02

EXAMPLES OF GOOD PRACTICE: WHICH GREEN VEHICLES SATISFY YOUR BUSINESS NEEDS

Moderator: Dr Minja Bolesnikov, kompanija Ling Mobility Solutions i Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu

12:15 - 13:30

 • 1) Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora ProCredit banke
 • 2) Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošta Srbije
 • 3) Milan Manojlović, direktor kompanije E Prime
 • 4) Doc. dr Vedran Kirinčić, Tehnički fakultet, Sveučilište u Rijeci, Republika Hrvatska
 • 5) Filip Mitrović, produkt menadžer za VW putnička vozila, Porsche

03

GETTING CLOSER TO A SUSTAINABLE FUTURE: DEVELOPMENTAL CHALLENGES OF THE MAIN COMPONENTS

Moderator: Prof. dr Damir Šljivac, FERIT, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Republika Hrvatska

14:30 - 15:45

 • 1) Prof. dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu
 • 2) Prof. dr Vladimir Popović, dekan Mašinskog fakulteta u novom mandatu (od 01.10.2021.), Univerzitet u Beogradu
 • 3) Prof. dr Saša Mujović, dekan Elektrotehničkog fakulteta, Univerzitet Crne Gore
 • 4) Egon Morgen, direktor istraživanja i razvoja električnih pogona, ZF Srbija

Day 2 - September 10th, 2021.

01

CHARGING FOR SUSTAINABLE FUTURE –CHARGING TECHNOLOGIES AND CHALLENGES

Moderator: prof. dr Boris Dumnić, Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu

10:00 - 11:15

 • 1) Dejan Spasić, tehnički inženjer prodaje, Energotehnika Južna Bačka
 • 2) Predstavnik, JP Putevi Srbije
 • 3) Doc. dr Luka Strezoski, Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu i Schneider Electric Srbija
 • 4) Predstavnik, Elektrodistribucija Srbije
 • 5) Dejan Desić, direktor segmenta transporta i infrastrukture, ABB Srbija
 • 6) Darko Zeljković, Offer Manager – Power products | Digital energy | BMS | eMobilty, Schneider Electric Serbia

02

ELECTRIC VEHICLES SOFTWARE

Moderator: Anđelko Trpković, CEO Publicis Groupe Adriatic

11:45 - 13:00

 • 1) Radoš Gazdić, direktor Razvojne agencije Srbije
 • 2) Aleksandar Vučić, predsednik kompanije CarGo
 • 3) Vladimir Đapić, šef Beogradske kancelarije, Institut za Vestačku Inteligenciju (Head of Belgrade Office, AI Institute - Serbia)
 • 4) Igor Vijatov, direktor Automobilskog klastera Srbije
 • 5) Stevan Radić, CEO UnderIT

03

EV LIFESPAN

Moderator: Mladen Alvirović, SAT Revija

14:00 - 15:15

 • 1) Slavko Vujović, direktor IEEG - International Energetic Expert Group
 • 2) Vuk Guberinić, direktor kompanije CarGo
 • 3) Prof. dr Dragan Ružić, Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu
 • 4) Prof. dr Branislav Aleksandrović, Akademija strukovnih studija Šumadija, odsek Kragujevac
 • 5) Milan Matić, generalni direketor Delta Transportnog Sistema
 • 6) Branko Stamatović, načelnik Sektora za vozila, Agencija za bezbednost saobraćaja

04

Renewable energy sources as a conduit for modern transportation technologies

14:45 - 16:45

PROGRAM

OPISI PANELA

9. septembar 2021.

Panel 1: MOŽE LI TEHNOLOGIJA ZADOVOLJITI KUPCA TRENUTNIM PROPISIMA I VLADINIM POLITIKAMA?

Automobilska industrija je u procesu tranzicije koji je uslovljen i oblikovan postojećom tehnologijom, ali i trenutnim propisima i vladinim politikama pojedinih zemalja. Pogledom na najnovije modele automobila u ponudi postaje jasno da su hibridni i potpuno električni pogoni spremni da preovladaju tržištem. Međutim, ta promena dolazi sa ograničenjima tehnologije, a koja se najviše tiče dometa vozila, tehnologije punjenja, uslova ekslopatacije i održavanja i sl. Industrija proizvodnje električnih i hibridnih vozila dodatno ohrabrena sve nižim troškovima baterija, usredsređena je na ubrzavanje elektrifikacije, obraćajući relativno malo pažnje na cenu određene vrste električnih vozila, kao i dostupnost infrastrukture za punjenje. Sada se ova industrija suočava sa važnim pitanjem kako razviti i proizvesti ove automobile pod uslovima koje će biti najprihvatljiviji za krajnje kupce. Ovo pitanje je usko vezano sa trenutnim propisima i vladinim politikama pojedinih zemalja, čije će odluke, subvencije, podrške i pažnja posvećena razvoju tehnologija nadalje uticati na razvoj i budućnost zelenih vozila podjednako. Aktuelni, kao i novi propisi, nacionalne i lokalne politike i mere podrške za razvoj ovog sektora u Republici Srbiji je u fokusu ovoga panela.

Panel 2: DOBRI PRIMERI PRAKSE: KOJA ZELENA VOZILA ZADOVOLJAVAJU POTREBE VAŠEG BIZNISA?

Potpuno ili delimično prebacivanje poslovnog voznog parka na električna vozila može pomoći preduzeću da smanji svoj ugljenični otisak, a to će se vremenom poboljšati kako se sve više obnovljivi izvori uključuju u globalnu proizvodnju električne energije. Električna vozila u principu imaju manje troškove rada i održavanja nego njihovi benzinski i dizel ekvivalenti. S obzirom na niz podsticaja dostupnih onima koji kupuju električna vozila, sada je pravo vreme da se razmotre promene. Zbog napretka tehnologije, sve većeg usvajanja tržišta i dostupnosti informacija, sada je lakše nego ikad proceniti prikladnost električnih vozila za poslovni vozni park. Dodatno, vozila preduzeća utiču na imidž brenda, te prelazak na električna vozila može ponuditi snažnu poruku kupcima o društvenoj odgovornosti preduzeća. Električno vozilo je izjava posvećenosti svake organizacije energetskoj efikasnosti, smanjenju emisija i izgradnji održivije budućnosti za ovu generaciju i generacije koje dolaze. Prednosti korišćenja električnih vozila su jasni, međutim postavlja se pitanje kako se troškovi upoređuju sa trenutnim troškovima postojećeg voznnog parka, koje su podrške dostupne za pomoć u procesu tranzicije na električne automobile i za kraj koja vrsta električnih vozila odgovara specifičnosti odgovarajućeg biznisa što su i teme za razgovor u okviru ovog panela.

Panel 3: BLIŽE ODRŽIVOJ BUDUĆNOSTI: RAZVOJNI IZAZOVI GLAVNIH KOMPONENATA

Električna vozila dosegnuli su prekretnicu u pogledu broja proizvedenih jedinica, ali tehnologija se suočava s nekoliko značajnih prepreka kako bi se ostvario značajno veći procenat ovih vozila na globalnom tržištu. Da bi se postigao cilj ka potpunoj elektrifikaciji, potrebno je prevazići tehno-ekonomskeizazove, a pre svega u pogledu cene, dometa vozila i savremenosti pogonskog sklopa. Direktnu povezanost sa ovim izazovima imaju glavne komponente električnih vozila i njihov trend razvoja će u mnogome odrediti globalni razvoj tržišta električnih i hibridnih vozila. Glavni podsistemi električnih vozila su pogonski sklop koji uključuje električnu mašine sa pretvaračem energetske elektronike, bateriju,sistem upravljanjanja energijom, kao i mehanički podsistemi. Glavne komponente koje se koriste u pogonu električnog vozila moraju biti pogodne za primenu u vozilima kako bi ispunile željene performanse.Naučno-istraživačke institucije aktivno podržavaju razvoj tehnologiju i doprinose rešavanju razvojnih izazova kroz niz aktivnosti i projekata. Dodatno, aktuelnosti iz ove oblasti uzrokuju neophodnost promene studijskih programa, intenzivnu saradnju sa kompanijama iz predmetne oblasti, kao i usmeravanja istraživanja ka istoj. Akademski pogledna elektromobilnost je veoma važan, iz razloga što obrazuju inženjerski kadar, koji će u budućnosti imati važnu ulogu u rešavanju razvojnih izazova svih podsistema električnih vozila. Intenzivna saradnja između naučno-istraživačkih institucija i vodećih kompanija iz oblasti elektromobilnost je u fokusu ovoga panela.

10. septembar 2021.

Panel 1: PUNJENJE ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST - TEHNOLOGIJE PUNJENJA I IZAZOVI

Tehnologija punjenja električnih i hibridnih vozila danas dolazi u dve osnovne varijante, takozvano AC i DC punjenje. Korišćenje AC punjača podrazumeva smanjenu snaguna izlazu ispravljača. AC punjači na svom izlazu mogu imati do 22 kW, gde trajanje punjenja zavisi od kapaciteta baterije i može biti veoma sporo. DC stanice za punjenje imaju u sebi ugrađen ispravljač, te je samim tim i brže punjenje. Trenutno na tržištu postoje brzi punjači, čija je snaga obično oko 50 kW, i ultra brzi punjači kapaciteta i preko 150 kW, koji su namenjeni za lokacije sa velikim prometom.Savremeni stil života, kao i potrebe biznisa nameću neophodnost što je moguće kraćeg vremena punjenja baterija električnih i hibridnih vozila. Sa druge strane ograničenja u vidu dostupnosti elektroenergetske infrastrukture, uticaj brzog punjenja na životni vek baterija, razvoj tehnologije punjača predstavljaju značajne izazove u današnje vreme. Izazovi vođenja savremenih elektrodistributivnih mreža sa velikim prisustvom distribuiranih izvora energije, kao i velikog broja električnih vozila koja će se dopunjavati preko punjačkih jedinica značajnijih snaga predstavlja važno pitanje. Da bi instalirali stanicu za punjenje, pružalac usluge mora proći i odgovarajuću administrativnu proceduru kroz nadležni organ lokalne samouprave, kao i nadležno elektrodistributivno preduzeće, za šta je potrebno vreme. Ovaj proces posebno je zahtevan ukoliko nema jasnih smernica nadležnih organa. Svi prethodno navedeni izazovi će biti razmatrani kroz diskusiju panelista i pitanja publike u okviru ovog panela.

Panel 2: SOFTVERI I APLIKACIJE ZA ELEKTROMOBILNOST

Razvoj softverskih aplikacija kojima se omogućava masovna upotreba električnih i hibridnih vozila postaje veoma značajna. Određivanje i optimizacija ruta ima za cilj smanjenja troškova prevoza ljudi i robe, a dodatno uz upotrebu zelenih vozila štedi se na emisiji CO2. Posebno se ističe snažna poruka kompanija koja koriste električna i hibridna vozila uz podršku ovih aplikacija.Planiranje ruta sa električnim vozilima postaje sve jednostavnije uz napredne aplikacije sa mogućnostima kao što su pronalaženje najbližih stanica za punjenje, hotela sa stanicama za punjenje,podešavanje vreme punjenja i sl. Sa druge strane, dizajn električnih vozila zahteva potpunu promenu paradigme u smislu arhitekture ugrađenih sistema i tehnika projektovanja softvera koje se prate u domenu konvencionalnih automobilskih sistema. Sve se više uviđa da evolucijski pristup zamene motora automobila električnim motorom neće moći rešiti pitanja poput prihvatljivog dometa vozila, performansi i veka trajanja baterije, tehnika upravljanja baterijom, troškova i težine, koja su ključna pitanja za uspeh električnih vozila. Iako tehnologija baterija ima presudan značaj u domenu električnih vozila, način na koji se te baterije koriste i upravljaju postavlja nove probleme u oblasti arhitekture ugrađenih sistema i softvera za električna vozila. U isto vreme, izazovi u dizajnu HMI u električnim vozilima takođe moraju biti odgovarajuće rešeni.Softver za električne automobile takođe pomaže u upravljanju vozilom.Ugrađeni sistemi i softveri igraju važnu ulogu i kada je reč o autonomnoj vožnji. Kao centralna komponenta vozila, softver ovih sistema mora kontinuirano i pouzdano ispunjavati kriterijume visokog kvaliteta.

Panel 3: ŽIVOTNI CIKLUS EV

Životni put električog vozila prati nekoliko celina. Osnovno pitanje svakog potencijalnog kupca jeste - da li mu je potrebno električno vozilo. Ova dilema je zasnovana na primenjivosti tehnologije električnih vozila. Nadalje, veoma je važno da se kupac upozna sa tipovima električnih vozila, njihovim korišćenjem iodržavanjem. Važnu ulogu u rešavanju svih dilema imaju subvencije i podrške za korisnike električnih vozila, kao i svest o tome kako nove tehnologije vezane za korišćenje električnih vozila menjaju način života vozača. Pitanje bezbednosti učešća ovih vozila u saobraćaju i neophodnost izmene propisa je takođe važno pitanje.

Panel 4: Obnovljivi izvori energije kao podrška modernim tehnologijama za transport

Transportna industrija se poslednjih godina susreće sa velikim promenama, za koje se čini da će postati samo brže. Sa napretkom tehnologije, postalo je sve teže odrediti koji tačno detalji čine savremene načine prevoza. Međutim, skoro bez izuzetka, svi se slažu da je jedna od ključnih osobina savremenog transporta elektrifikacija pogonskih podsistema. Teško je zamisliti da će se udeo vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem zadržati na konstantnom nivou u budućnosti, posebno ukoliko se sagleda tekuća energetska kriza i ograničene rezerve goriva. Čak i danas, značajan broj elektrifikovanih vozila (hibridnih ili potpuno električnih) je moguće pronaći u individualnoj upotrebi, dok je kod radnih mašina elektrifikacija značajno odmakla. Sa poznatim prednostima, i nedostacima o kojima se uvek rado razgovara, čini se da električna vozila ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Svakako, bez obzira da li imate pozitivno ili negativno mišljenje o tehnologiji, niko ne može osporiti ciljeve koje ta tehnologija postavlja.

Kako bi se omogućila lakša integracija pomenute tehnologije, želeli bismo da Vam skrenemo pažnju na jednu stvar koja bi mogla značajno uticati. Naime, prethodno je tehnologija električnih vozila posmatrana nezavisno, kroz prednosti koje donosi transportnom sektoru. Međutim, ovo nije jedina istina, što je veoma pozitivna stvar. Iako poseduje značajne individualne prednosti, u kombinaciji sa drugim savremenim idejama i naprednim tehnologijama, ova tehnologija bi mogla značajno unaprediti standard života. Pre svega, obnovljivi izvori energije i tehnologija koja je uz njih pridružena, može poslužiti kao podrška za brži rast udela električnih vozila na tržištu. Od svih zajedničkih benefita tehnologije sada je vreme da se istakne sledeće:

Obnovljivi izvori energije mogu obezbediti čistu, zelenu i besplatnu energiju za transport, što će značajno ili potpuno smanjiti cenu prevoza ili transporta (ili druge transportne aktivnosti).

Iako će ovo uvek biti preispitivano, budući da cena tehnologije nije uvek pristupačna, razvoje tehnologije bi uskoro mogao ponuditi rešenje za ovaj problem. Takođe, istraživanja pokazuju da bi se značajan broj automobila (u zavisnosti od dnevnih potreba) mogao napajati jednim fotonaponskim sistemom snage 50 kW. Ovaj aspekt besplatnog transporta je važan, kako individualnim potrošačima koji dnevno prelaze manje od 100 kM, tako i malim i srednjim preduzećima koji imaju lokalne lance distribucije.

Dodatno, tehnologija električnih vozila može pomoći da se reši problem intermitentnosti obnovljivih izvotra, kroz lokalno skladište unutar vozila (kroz V2G ili G2V režim rada).

Tokom ovog panela, istražuju se zajednički benefiti predmetnih tehnologija, a biće prezentovani i pozitivni rezultati koji su ostvarenu u okviru projekta IPA CBC Croatia-Serbia HR-RS303 project Renewable Energy Sources for smart sustainable health Centers, University Education and other public buildings – RESCUE.

EV EXPO & Testing

Part of the exhibition segment of the conference will take place at the Master Centre, where the audience will have the opportunity to get a detailed introduction to electric and hybrid vehicles. The visitors will have the opportunity to get acquainted with the electric and hybrid vehicle chargers.

Sample chargers will be available for testing the connection, disconnection and unlocking of the charger, as well as the data they show.Also, the participants of the event will have the opportunity to see all the advantages and limitations of the AC and DC charger technologies.

The exhibition part will complete the whole event through practical experiences, so visitors will have a proper image of the electric vehicle life cycle.

EV DAYS will feature a testing zone where the audience will have the opportunity to get familiarized with the use of hybrid and electric vehicles.

The dynamic zone is designed to add to the topic of: Electric vehicles in practice.

The testing zone will be in the outside area of the Master Centre, which will be fully adjusted to the needs of the exhibitors as well as the visitors.

Image Gallery

SPONSORSHIP PACKAGES

SILVER CONFERENCE PACKAGE
 • Mentioning the sponsor during event’s opening ceremony.
 • Participation of company’s representatives at a panel session (2 speakers)
 • Attending the gala evening that is held together with participants of the conference.
 • Putting a logo on the screen in front of the conference room.
 • Registration fee for 2 people included.
 • Price of additional registration fees not included in the package, per person: RSD 20,000.00
SILVER EXHIBIT PACKAGE
 • Mentioning the sponsor during event’s opening ceremony.
 • Participation in the exhibition part.
 • Participation of company’s representatives at a panel session (1 speaker)
 • Attending the gala evening that is held together with participants of the conference.
 • Highlighting a logo on the screen in front of the conference room.
 • Registration fee for 3 people included.
 • Price of additional registration fees not included in the package, per person: RSD 20,000.00

Platinum package

 • Holding a 10-minute speech at event’s opening ceremony.
 • Highlight the company as the platinum sponsor at the event’s opening ceremony.
 • Holding a lecture on the topic of expertise in the field your company is in.
 • Participation of company’s representatives in all panel sessions (4 speakers).
 • Participation in the exhibition part.
 • Participation in EV days testing zone.
 • Branding of EV days testing zone.
 • Possibility of putting up your company’s roll up banner during a lecture, panel session, as well as during breaks between them.
 • Putting a logo on the screen in front of the conference room and on backdrops/panels.
 • Company’s home page on the website.
 • Press desk (front pages of Serbian newspapers, to over 14,000 email addresses).
 • Participation in IEEE 4 CHALLENGE student competition, the challenge of which bears the company’s name, and participants of which wear t-shirts with the company’s logo.
 • Attending and addressing guests at a gala evening that is held together with participants of the conference.
 • Registration fee for 7 people included.
 • Price of additional registration fees not included in the package, per person: RSD 10,000.00
 • Option to participate in creating gift packages for participants.
Gold package
 • Holding a 5-minute speech at event’s opening ceremony.
 • Highlight the company as the gold sponsor at the event’s opening ceremony
 • Participation of company’s representatives at a panel session (3 speakers)
 • Participation in the exhibition part.
 • Participation in EV days testing zone.
 • Possibility of putting up your company’s roll up banner during a lecture, panel session, as well as during breaks between them.
 • Putting a logo on the screen in front of the conference room and on backdrops/panels.
 • Participation in IEEE 4 CHALLENGE student competition, the challenge of which bears the company’s name, and participants of which wear t-shirts with the company’s logo.
 • Distribution of official invitation and agenda with your logo to more than 1,000 email addresses.
 • Distribution of company’s representatives’ interviews to more than 1,000 email addresses.
 • Attending and addressing guests at the gala evening that is held together with participants of the conference.
 • Registration fee for 5 people included.
 • Price of additional registration fees not included in the package, per person: RSD 15,000.00
Partner package
 • Participation in the exhibition part.
 • Attending the gala evening that is held together with participants of the conference.
 • Registration fee for 1 person included.
 • Price of additional registration fees not included in the package, per person: RSD 20,000.00

4 STUDENTS

challenge

IEEE 4 CHALLENGEis a project consisting of 4 thematic challenges intended for students who will attempt to solve the problems that theautomotive engineers face.

Through the challenges, the students will be introduced to the latest technological approaches and industrial problems of today. In addition to acquiring new skills and knowledge, the IEEE 4 CHALLENGE enables networking between students with similar interests who will try to solve different issues through creativity, fun and teamwork.

The competition will take place on the first day of the EV days exhibition and conference.Over a period of several hours, the teams will attempt to solve the challenges set by leading companies in the automotive industry. Teams of students will have help from professional engineers. The winners of each of the challenges will be announced on the second day, at the conference closing ceremony.

Registration fee

20.000,00RSD

For bundles of 5 or more, WE CAN GIVE YOU A SPECIAL QUOTE, SEND AN EMAIL TO: OFFICE@EV-DAYS.RS